Norsk hamsterklubb

Denne foreningen ble startet våren 2016, av fire oppdrettere som er ekstremt dedikerte. De har stor interesse for hamstere, og vil dele det med resten av Norge. Målet med denne foreningen er å kunne samle alle som eier hamstere, samt informere om hvordan vi best mulig tar vare på dem. De jobber også med å systematisere avlsarbeid her i landet, samt samle sammen oppdrettere. Hvis du blir medlem, så kan du hjelpe til med dette viktige arbeidet. Alt som kreves av deg, er at du selv er en hamsterentusiast og har lyst til å hjelpe til. Du kan lære så mye!

Anskaffelse av hamster

Har du planer om å skaffe deg hamster? Da er det en del du bør tenke over. Ansvaret er stort, selv om en hamster er liten. Det krever tid, og en hamster skal helst ha tretti minutter med frihet utenfor buret daglig, men gjerne mer. Buret skal også renses en gang i uken, og hver fjerde til sjette uke skal det vaskes helt ned. Er du mye ute og reiser, må du ha noen til å passe på for deg. Det koster også å kjøpe både hamster og tilbehør. Det er viktig å sette seg inn i alt som kreves før kjøp.

Ernæring

Hamstere er altetere. Hamsteren din skal alltid kunne ha tilgang til et godt sammensatt basisfôr. Store deler av kostholdet skal bestå av karbohydrater, og mye proteiner. Velg gjerne havre eller hele korn. Et sammensatt fôr som er perfekt finnes ikke, og er noe du selv må sette sammen. Alt etter som hva din hamster foretrekker. En hamster skal alltid ha tilgang på friskt vann. Har du en vannskål må denne skiftes oftere enn en vannflaske, på grunn av bunnstrø som lett samles oppi skålen. Godbiter er også fint å gi, gjerne tørket frukt og grønt. Husk å les deg opp på hva de kan få i seg, og ikke!

Sykdom og helse

Hvis du er flink til å stelle med din hamster, er det stor sannsynlighet for at den holder seg frisk livet ut. En eldre hamster vil ha lettere for å bli syk, enn en yngre. Deres immunforsvar synker med alderen. Noen tips for å holde din hamster i god form, er å ha et godt sammensatt basisfôr, et stort bur, leker som aktiviserer kropp og hode, en jevn temperatur i rommet, variert og rimelig med utetid utenfor buret og stødig håndtering av dyret. En ukentlig helsesjekk er å anbefale, da sykdomsforløpet er veldig raskt når det gjelder disse små gnagerne.

Avlsveiledning

Selv om en hamster er liten, så er oppdrettsansvaret stort. Det er noen ting du bør tenke på før du setter et kull til verden. Selv om det er koselig å skulle temme hamsterunger, så krever det tid. De skal taes hånd om hver dag fra de er to uker gamle. Når de nærmer seg fire uker, må de ut og løpe fra seg. Gjerne en time, eller mer. Det koster deg også penger. Er du heldig så går du i null når alt kommer til alt. Alle hamsterungene kommer ikke til å bli solgt samtidig, så du må være sikker på at du har plass!

Arter

Den største arten av de tamme hamsterne, er syrisk gullhamster. Dette er den mest populære arten i Norge. Denne arten skal alltid bo alene, og trenger et stort bur. Den elsker å utforske nye ting og steder, og er veldig aktiv og leken. Vinterhvit dverghamster er en liten og tillitsfull hamster. De er veldig lette å temme, og de trives best i et stort bur med godt bunnareal. De slipper seg fort fra platåer uten å tenke over hvor langt det er ned, fordi forståelsen for høyder er dårlig. Derfor har de lite glede av bur hvor det er høye nivåer.